PENGUMUMAN

BLOG INI DITERBITKAN UNTUK MEMUDAHKAN ANAK-ANAK MURID SAYA MEMUAT TURUN LATIHAN, NOTA, JAWAPAN CONTOH , RAMALAN DAN MEMBERIKAN CADANGAN. BAHAN-BAHAN DALAM "SUDUT PELAJAR" HANYA UNTUK RUJUKAN MURID-MURID KEN SAHAJA. HAL INI BERLAKU DEMIKIAN KERANA SESETENGAH BAHAN DALAM SUDUT PELAJAR MERUPAKAN BAHAN KAWALAN HAK CIPTA, OLEH ITU SAYA TIDAK BERHAK MENGUMUMKAN BAHAN-BAHAN PILIHAN TERSEBUT. JADI, JANGAN MARAH SEKIRANYA ANDA TIDAK DAPAT MELAYARI "SUDUT PELAJAR". SILA HUBUNGI SAYA MELALUI MSN: kenlee@live.com.my SEKIRANYA ANDA MEMPUNYAI SEBARANG PERTANYAAN ATAU PERMINTAAN. SAYA SEDIA MENOLONG. TERIMA KASIH.TAKWIM PEPERIKSAAN

Custom Search
PENGUMUMAN TARIKH PEPERIKSAAN AWAM


UPSR 2011
UPSR Ujian Bertulis 13, 14 & 15 September 2011 (3 hari)


PMR 2011
Ujian Bertulis 4-6 Oktober 2011,10 - 11 Oktober 2011 (5 hari)


SPM 2011
AMALI OKTOBER
Ujian Bertulis 14 November - 14 Disember 2011 (16 hari)


STPM 2011
LISAN 20 - 22 Sept & 27 - 29 Sept 2011
BERTULIS 21 November 2011 - 15 Disember 2011

                                           Ken Lee

Monday, August 25, 2008

Novel SPM : Teguran masyarakat

Pengarang sesebuah novel cuba membuat teguran tentang amalan tidak sihat dalam masyarakat bagi memberikan teladan dan sempadan. Berdasarkan novel yang anda pelajari, jelaskan dua teguran tersebut.

TERMINAL TIGA

Dalam novel Terminal Tiga, penulisnya iaitu Othman Puteh menegur sikap masyarakat yang tidak menggunakan akal fikirannya semasa berhadapan dengan sesuatu keadaan. Sebagai contoh, Rimpa tidak menggunakan akal fikirannya dalam menerima pelawaan kenalan barunya untuk minum minuman keras. Walaupun Rimpa menerima pelawaan itu tetapi akhirnya Rimpa menyesali perbuatannya apabila Abang Maily memarahinya.

Selain itu, pengarang juga menegur sikap masyarakat yang tidak mempunyai rasa simpati dan belas kasihan. Kenalan-kenalan Rimpa tidak mempunyai rasa simpati atau belas kasihan kepada nasib Rimpa. Semasa Rimpa memerlukan tempat untuk menumpang, tada sesiapa pun membantunya.SETEGUH KARANG

Dalam novel Seteguh Karang, penulisnya iaitu Tuan Faridah Syed Abdullah menegur masyarakat yang suka mendiskriminasikan sesama manusia kerana jantina. Dalam novel ini, Encik Johari iaitu pengurus Ladang di PPK Hulu Paka Terengganu, tempat Awanis menjalani praktikal tidak suka pelajar perempuan. Dia menganggap pelajar perempuan tidak mampu membuat kerja, suka curi tulang dan suka berbohong. Dia bersikap kasar kepada Awanis dan menuduh Awanis lembik dan manja semasa motosikal yang ditunggang oleh Awanis tidak boleh dihidupkan.

Selain itu, pengarang juga menegur masyarakat yang tidak dapat menerima takdir Tuhan dengan hati yang terbuka. Dalam novel ini, Kak Maysarah tidak dapat menerima kematian ayah dan ibunya menyebabkan dia hidup dalam kemurungan. Dia berasa bersalah sepanjang masa. Sementara itu, keluarga kandung Anita pula membuangnya daripada keluarga kerana percaya bahawa kelahiran Anita membawa sial kepada keluarganya.
Ken Calculator