PENGUMUMAN

BLOG INI DITERBITKAN UNTUK MEMUDAHKAN ANAK-ANAK MURID SAYA MEMUAT TURUN LATIHAN, NOTA, JAWAPAN CONTOH , RAMALAN DAN MEMBERIKAN CADANGAN. BAHAN-BAHAN DALAM "SUDUT PELAJAR" HANYA UNTUK RUJUKAN MURID-MURID KEN SAHAJA. HAL INI BERLAKU DEMIKIAN KERANA SESETENGAH BAHAN DALAM SUDUT PELAJAR MERUPAKAN BAHAN KAWALAN HAK CIPTA, OLEH ITU SAYA TIDAK BERHAK MENGUMUMKAN BAHAN-BAHAN PILIHAN TERSEBUT. JADI, JANGAN MARAH SEKIRANYA ANDA TIDAK DAPAT MELAYARI "SUDUT PELAJAR". SILA HUBUNGI SAYA MELALUI MSN: kenlee@live.com.my SEKIRANYA ANDA MEMPUNYAI SEBARANG PERTANYAAN ATAU PERMINTAAN. SAYA SEDIA MENOLONG. TERIMA KASIH.



TAKWIM PEPERIKSAAN

Custom Search
PENGUMUMAN TARIKH PEPERIKSAAN AWAM


UPSR 2011
UPSR Ujian Bertulis 13, 14 & 15 September 2011 (3 hari)


PMR 2011
Ujian Bertulis 4-6 Oktober 2011,10 - 11 Oktober 2011 (5 hari)


SPM 2011
AMALI OKTOBER
Ujian Bertulis 14 November - 14 Disember 2011 (16 hari)


STPM 2011
LISAN 20 - 22 Sept & 27 - 29 Sept 2011
BERTULIS 21 November 2011 - 15 Disember 2011

                                           Ken Lee

Tuesday, March 24, 2009

CERPEN TINGKATAN 3: PERTEMUAN

SINOPSIS


Mun, seekor kucing berusaha mencari makanan kerana perutnya lapar. Mun dicaci dan disepak kerana dianggap kotor. Mun dipukul dan dihalau oleh pemilik gerai makanan kerana mengganggu pelanggan-pelanggan yang sedang makan. Mun hairan akan sikap manusia yang tidak bersimpati kepadanya. Ketika Mun mencuba mendapatkan makanan di dalam tong sampah, Mun diserang pula oleh anjing yang garang.


Di sebuah rumah yang besar, Mun bertemu dengan Jonny, seekor kucing peliharaan yang besar dan cantik. Jonny dikurung di dalam kandang dan dipelihara dengan baik oleh tuannya. Bagi Mun, Jonny amat bertuah kerana makanannya, kebersihannya, dan kesihatannya diurus dengan sempurna oleh tuannya. Mun pula melarat hidupnya. Sungguhpun demikian, sebenarnya, Jonny sedih kerana hidupnya tidak bebas. Jonny ingin hidup bebas seperti Mun. Mun pula ingin hidup senang seperti Jonny. Jonny ingin keluar dari kandang besi dan Mun bersetuju untuk menggantikan tempat Jonny.


Semasa Mun berusaha membuka kandang besi, Mun dipukul dan disepak oleh tuan Jonny. Mun terpaksa lari menyelamatkan diri walaupun badannya cedera. Mun semakin lemah, akhirnya pengsan. Sebuah kereta berhenti. Mun mendapat simpati daripada orang yang turun dari kereta itu. Mun dibawa ke klinik haiwan.


Akhirnya..........



Pelajar Ken sila kunjungi Sudut Pelajar Ken untuk mendapatkan nota yang lengkap [ sinopsis/plot/watak/perwatakan/tema/persoalan/gaya bahasa/latar/nilai/pengajaran....]


shan yao 山藥,huai shan 淮山 for anti aging

http://i293.photobucket.com/albums/mm41/food-4tots/DSC05278.jpg


Huai shan(淮山) or shan yao (山药) (Chinese yam - English), is a type of vegetable which is neutral and sweet in nature. Chinese yam is effective in relieving cough but should not be taken for cases with abdominal swelling and pain.
It can be used in cooking a variety of recipes ie porridge and soup.

http://i293.photobucket.com/albums/mm41/food-4tots/DSC05688-1.jpg

http://i293.photobucket.com/albums/mm41/food-4tots/DSC05691-1.jpg


藥理﹕

  1. 利 尿
  2. 降 血 壓
  3. 降血糖
  4. 抑 菌
  5. 抗衰老
  6. 改善脾 虛症狀
主治﹕

脾虛 泄 瀉 , 便 溏 久 瀉 , 腎虛 遺 精 , 小 便 頻 數 , 肺 虛 喘 咳 , 虛 勞 痰 嗽 , 食 少 倦 怠 , 脾 虛 帶 下 , 小 兒 疳 積 等 , 氣虛 兼 陰 虛 的 糖尿病。用于肺氣虛﹐肺陰虛﹐肺陽虛證。

Ken Calculator