PENGUMUMAN

BLOG INI DITERBITKAN UNTUK MEMUDAHKAN ANAK-ANAK MURID SAYA MEMUAT TURUN LATIHAN, NOTA, JAWAPAN CONTOH , RAMALAN DAN MEMBERIKAN CADANGAN. BAHAN-BAHAN DALAM "SUDUT PELAJAR" HANYA UNTUK RUJUKAN MURID-MURID KEN SAHAJA. HAL INI BERLAKU DEMIKIAN KERANA SESETENGAH BAHAN DALAM SUDUT PELAJAR MERUPAKAN BAHAN KAWALAN HAK CIPTA, OLEH ITU SAYA TIDAK BERHAK MENGUMUMKAN BAHAN-BAHAN PILIHAN TERSEBUT. JADI, JANGAN MARAH SEKIRANYA ANDA TIDAK DAPAT MELAYARI "SUDUT PELAJAR". SILA HUBUNGI SAYA MELALUI MSN: kenlee@live.com.my SEKIRANYA ANDA MEMPUNYAI SEBARANG PERTANYAAN ATAU PERMINTAAN. SAYA SEDIA MENOLONG. TERIMA KASIH.TAKWIM PEPERIKSAAN

Custom Search
PENGUMUMAN TARIKH PEPERIKSAAN AWAM


UPSR 2011
UPSR Ujian Bertulis 13, 14 & 15 September 2011 (3 hari)


PMR 2011
Ujian Bertulis 4-6 Oktober 2011,10 - 11 Oktober 2011 (5 hari)


SPM 2011
AMALI OKTOBER
Ujian Bertulis 14 November - 14 Disember 2011 (16 hari)


STPM 2011
LISAN 20 - 22 Sept & 27 - 29 Sept 2011
BERTULIS 21 November 2011 - 15 Disember 2011

                                           Ken Lee

Sunday, March 8, 2009

CERITA BAYAN TIADA MENURUT KATA IBU BAPANYA

SINOPSIS
Anak bayan berkawan dengan anak cerpelai. Persahabatan itu dilarang oleh ibu bapa bayan kerana bimbang anak mereka ditimpa malang. Bapa bayan pun bercerita tentang anak kera yang berkawan dengan anak saudagar kepada anaknya.

Setiap hari anak kera bermain dengan anak saudagar walaupun dilarang ibu bapanya. Pada suatu hari, anak saudagar marah kepada anak kera kerana menghamburkan buah catur setelah kalah dalam permainan itu. Anak kera luka terkena pisau yang ditikam anak saudagar. Anak saudagar pula luka terkena pisau yang dicampakkan anak kera.

Bapa kera melarang anaknya berkawan dengan anak saudagar, tetapi tidak diendahkan. Luka anak saudagar hanya akan sembuh jika memakan hati anak kera. Anak kera itu pun dibunuh demi hatinya.

Cerita itu tidak menginsafkan anak bayan. Pada suatu hari, anak cerpelai diambil oleh seorang kanak-kanak. Hal itu diadukan oleh bapa cerpelai kepada serigala. Serigala menyuruh cerpelai menarik perhatian budak itu kepada sarang bayan. Ternyata budak itu tertarik pada sarang bayan. Lubang sarang bayan ditutup oleh budak itu. Semua bayan berpura-pura mati bila budak itu membuka lubang sarang. Bayan yang 'mati' dibuang ke tanah lalu terbang. Budak itu sangat marah dan berazam untuk membunuh bayan yang masih ada di dalam sarang.

Budak itu tidak jadi membunuh bayan tua kerana bayan tua itu boleh dijual kepada raja untuk mengubati penyakit sopak yang dihidapi raja. Raja membeli bayan dengan harga empat ribu dinar. Penyakit raja sembuh. Bayan pun berrnohon untuk kembali kepada anak bininya yang telah lama ditinggalkan.

Selesai bercerita, hari pun siang. Isteri Khoja Maimun pun membatalkan niat untuk berjumpa dengan kekasihnya. Apabila malam tiba, Bibi Zainab pun bersiap-siap untuk berjumpa dengan kekasihnya. Sekali lagi bayan bercerita untuk melalaikan Bibi Zainab.

Pelajar Ken sila kunjungi Sudut Pelajar Ken untuk mendapatkan nota yang lengkap [ sinopsis/plot/watak/perwatakan/tema/persoalan/gaya bahasa/latar/nilai/pengajaran....]


Ken Calculator