PENGUMUMAN

BLOG INI DITERBITKAN UNTUK MEMUDAHKAN ANAK-ANAK MURID SAYA MEMUAT TURUN LATIHAN, NOTA, JAWAPAN CONTOH , RAMALAN DAN MEMBERIKAN CADANGAN. BAHAN-BAHAN DALAM "SUDUT PELAJAR" HANYA UNTUK RUJUKAN MURID-MURID KEN SAHAJA. HAL INI BERLAKU DEMIKIAN KERANA SESETENGAH BAHAN DALAM SUDUT PELAJAR MERUPAKAN BAHAN KAWALAN HAK CIPTA, OLEH ITU SAYA TIDAK BERHAK MENGUMUMKAN BAHAN-BAHAN PILIHAN TERSEBUT. JADI, JANGAN MARAH SEKIRANYA ANDA TIDAK DAPAT MELAYARI "SUDUT PELAJAR". SILA HUBUNGI SAYA MELALUI MSN: kenlee@live.com.my SEKIRANYA ANDA MEMPUNYAI SEBARANG PERTANYAAN ATAU PERMINTAAN. SAYA SEDIA MENOLONG. TERIMA KASIH.There was an error in this gadget

TAKWIM PEPERIKSAAN

Custom Search
PENGUMUMAN TARIKH PEPERIKSAAN AWAM


UPSR 2011
UPSR Ujian Bertulis 13, 14 & 15 September 2011 (3 hari)


PMR 2011
Ujian Bertulis 4-6 Oktober 2011,10 - 11 Oktober 2011 (5 hari)


SPM 2011
AMALI OKTOBER
Ujian Bertulis 14 November - 14 Disember 2011 (16 hari)


STPM 2011
LISAN 20 - 22 Sept & 27 - 29 Sept 2011
BERTULIS 21 November 2011 - 15 Disember 2011

                                           Ken Lee

Sunday, February 22, 2009

Sinopsis cerpen menatap wajahnya

Cerpen ini mengisahkan pergolakan jiwa Muliati, gadis cacat yang baru saja menamatkan pengajian di universiti. Pergolakan dalam jiwa Muliati itu berpunca daripada perasaan rindunya kepada Cikgu Balkis. Cikgu Balkis bukan sahaja pernah mengajarnya, malah Cikgu Balkis telah menganggapnya sebagai anak angkat. Namun demikian, sewaktu Muliati belajar di Tingkatan Lima, dia terbabit dalam kemalangan, iaitu ketika menyertai ekspedisi ke dalam hutan. Akibat kemalangan itu, kaki dan tangannya cacat. Dalam keadaan yang serba kekurangan itu, Cikgu Balkis terus memberikan semangat dan dorongan kepada Muliati supaya meneruskan pelajaran ke universiti. Ayah, ibu dan tiga orang adiknya pula terkorban dalam satu kemalangan jalan raya. Selepas kematian ayah dan ibunya itu, dia telah dijaga oleh neneknya.

Muliati tabah dan gigih untuk meneruskan pelajarannya di universiti walaupun dirinya cacat. Dia tidak pernah mengesali perkara buruk yang telah menimpa dirinya itu. Sebaliknya, dia terus berusaha dengan prinsip hidup “selagi dia hidup, selagi itulah perjuangannya akan diteruskan”.

Namun demikian, apabila Muliati berjaya melanjutkan pelajarannya ke universiti, Cikgu Balkis telah berubah sikap. Beliau enggan bertemu atau ditemui oleh Muliati. Pelbagai alasan telah diberikan oleh Cikgu Balkis kerana tidak mahu bertemu dengan Muliati. Sikap Cikgu Balkis itu benar-benar telah menyeksa perasaan Muliati. Pada hari konvokesyennya, Muliati telah menerima sekeping poskad daripada Cikgu Balkis di London. Cikgu Balkis berada di kota itu untuk menjalani pembedahan bagi merawat penyakit ganjilnya. Perkara ini menyebabkan Muliati berasa sangat sedih.

Pelajar Ken sila kunjungi Sudut Pelajar Ken untuk mendapatkan nota yang lengkap [ sinopsis/plot/watak/perwatakan/tema/persoalan/gaya bahasa/latar/nilai/pengajaran....]

Ken Calculator
There was an error in this gadget